Empar Claramunt

Naix a Puçol – Valencia (54).

Llicenciada en Filologia Moderna per la Universitat de València (75), en 1985 descobreix la importància de les marionetes i la pedagogia amb Maria Signorelli.

Inicia la seua formació específica en el “teatre de l’animat” amb Philippe Genty, a l’Institut del Teatre de Barcelona (87), continua amb Peter Schumam l’aplicació de la creació plàstica, a l’Institut Internacional de la Marionnette de Charleville-Mézièrs (França 91), i aprofondix la direcció, en “El Curs d’Escriptura i Direcció Escènica” (93) a l’Institut del Teatre de Barcelona dirigit per Margareta Nicolescu, H. Jurkowsky  i Joan Baixas.

Professora d’Italià, funda el Centre G. Leopardi de València i tradueïx al valencià, entre altres, textos dramàtics de Dario Fo com “MISTERI BUFFO” (81), “ACI NO PAGA NI DEU” (86), editat per Bromera Ed.,i ”ISABEL, TRES CARAVEL.ES I UN EMBOLICADOR” (92) pel Centre Dramàtic de la G.V.
Al castellà “LA Hª DE PEREJILITA” (04) a partir d’una faula popular toscana per a Cia. Pupi di Stac (Florència), l’espectacle d’òpera “ORFEO I EURIDICE” (06) de La Mar de Marionetas (M) i “MACBEHT COMO PRETEXTO” (07) Ed. Arbolé de Saragossa
I a l’italià, “LA CENICIENTA” (04) DE La Mar de Marionetas (M) i “XAROP DE CARAGOL” (14) de Mercé Framis Cia. (B)

Dirigeix el TEATRE BUFFO des que va nèixer en 1983, fruit d’una experiència pedagògica d’ensenyament de la llengua italiana.

De la seua col·laboració amb altres companyies de titelles, cal destacar la direcció de “EL REY DE LOS DINOSAURIOS” (96) i “ROBIN HOOD Y SU ALEGRE PANDILLA” (98) de Marimba Marionetas (M); la codirecció dels espectacles “LUDUS” (92) de Binixiflat (B), “LA CENICIENTA” (97) de La Mar de Marionetas (M) i “L’AVIADOR I EL PRINCIPET” (13) de Kiranola Teatre (V), i l’ajudantia de direcció en “GULLIVER A LIL.LIPUT”(92), producció del Centre Teatral Escalante sota la direcció del romanés Liviu Berehoi i “LA RISA DE ALICIA” (15) de La Mar de Marionetas (M).

En la vessant pedagògica ha dut a terme experiències amb xiquets/es, com el muntatge “HISTÒRIA DEL MAR” (88), amb persones afectades per la Síndrome de Down en  el C.E. Especial Koynos – Godella (V), “DRAGONIS B-7” (90), amb alumnat de Secundària del C.P. Blasco Ibáñez – Elx (A) i “EL NANET BALLARÍ” (95), amb alumnes de Primària del C.P. Villar Palasí – Quart de Poblet (V)

L’any 94 mamprén la tasca de formació al professorat  amb “Noves Tècniques del Teatre de Titelles Aplicades al Currículum Escolar”, mitjançant cursos a docents en els CEFIRES (Ontinyent, Alcoi, Gandia, Godella, Torrent, Sagunt, Alzira, etc…), Aula Teatre del Centre Teatral Escalante (94), Asoc. Teatrals com La Tarumba, Cucurucú Teatre i El Marionetari (99),  Jornades  Didàctiques de la Lengua de la Conselleria d’Educ. i Cultura-G.V., 1ª Ed. Diploma Teatre en l’Educació – Depart. Didàctica de l’Universitat València (2004) i projectes municipals de diversa índole, com els relitzats a Algemesí (2003-04).

Al 96 publica,  junt a Carmen G. Corberán, el llibre “EL GOS QUE NO SABIA LLADRAR”, amb dos propostes de teatre de titelles i ben interessant per l’ensenyament de la llengua, per a docents i escolars. Es reedita en 2002 en Brosquil Ed. com “EL GOSSET POLIGLOTA” per a animar a la lectura de textos de teatre de  titelles, a xiquets/es.

Ha col.laborat en projectes relacionats amb l’ecologia com “El dolçainer de Puçol” (2001) per celebrar el “Dia sense cotxes”,  i la literatura com “Muro, pont de lletres” a Muro (A) per la “Festa del Llibre 2008”.