el-buffo-a-madrid

TEATRE BUFFO

Naix en 1983, d’una experiència pedagògica d’ensenyament de la llengua italiana, en el Centre G. Leopardi de València dirigit per Empar Claramunt.

Té com a objectius principals:

– la innovació temàtica, per abordar temes actuals i la dramaturgia, pel tractament dels contes tant clàssics com contemporanis.

– l’experimentació artística amb diferents  materials i tècniques de titelles (de sobretaula, pupis, ombres,…) i en la posada en escena.

– una especial atenció  als valors pedagògics del teatre de titelles.

empar-karme

De la seua primera etapa són els muntatges: “NYIC NYAC” (1983), “DE PEL·LÍCULA EN BRUJIWOOD” (1985) i “EL JUGADOR DE PETRER” (1986).

En 1990  Empar Claramunt, en solitari, inaugura una nova línia innovadora per a la marioneta amb  “LA PRINCESA MALA SORT” una proposta d’abstracció figurativa en fusta reciclada.

Ja en col·laboració amb diferents professionals arriben: “DZ 3000” (93), espectacle de creació basat en La Flauta Màgica de Mozart, on s’amalgamen la dansa contemporània i les marionetes. En el 95, “REBEL·LIÓ A LA CUINA”, teatre d’objectes i clowns. I en 1996, “LA BELLA I LA BÈSTIA” un muntatge que aborda la importància dels contes de fades en la formació dels infants, establint així una línia d’investigació que contínua “EL NANET BALLARÍ 2525” (98),  amb  actriu i maniquins rodants.

Junt amb Carmen G. Corberan inicia una sèrie de microespectacles per als més menuts “UN MUNT DE CONTES” (2000), escenificant contes populars i actuals amb objectes i titelles de taula. Més tard, “CONTES DEL CAVALLET DE FUSTA” (02) i “CONTES EN FEMENÍ PLURAL” (03), una selecció d’històries plurals i en femení que aborden temes actuals.

Continua la investigació amb l’OPERACIÓ RODARI i dos espectacles inspirats en “La Gramàtica de la Fantasia”, “ALERTA ROJA E.T.s?” (03) on confluïxen dos tècniques: les ombres i els pupis; i el muntatge de petit format, “VISCA LA IMAGINACIÓ!” (04), una creativa escenificació de contes amb titelles en homenatge a l’autor.

L’espectacle “LA FLAUTA MÀGICA” (08), és una nova aposta per a introduir l’opera de Mozart als infants, a partir d’una deconstrucció narrativa en tres contes. I “EL VESTIT NOU DE L’EMPERADOR I ALTRES CONTES” (09), una nova mirada sobre el conte d’Andersen en una original versió, de format menut i amb botelles (titelles-objecte).
Els seus últims muntatges són “LES 7 CABRETES I EL LLOP” (11) dirigit als més menuts i “GREEN PLANET” (13) un espectacle eco-galàctic de teatre negre, acord amb el nostre temps i “FESTIVAL GRIMM: La meua Blancaneu i Rumpelstilskin” (15)

El grup ha participat en nombroses Mostres, Campanyes i Festivals Nacionals i Internacionals.

Al 1994, dins del marc del Festival de Titelles de Sagunt, proposa per 1ª vegada l’Exposició-Rondalla del muntatge de marionetes “EL JUGADOR DE PETRER”. Des d’aleshores  ha recorregut  museus i sales d’exposició molts significatives del P.V.

En 1998 promou la creació de “EL MARIONETARI: Amics i amigues de la marioneta i altres arts”. Una associació per a la difusió i la dignificació de l’art de la marioneta en la ciutat de València.

En el 2000 col.laborà en la realització del curt-metratge “MALAVENTURA”, a partir de l’espectacle de titelles “LA PRINCESA MALA SORT”, dirigit i produit per Felipe G. Rodero. La pel.lícula, que ha inmortalitzat esta creativa obra, ha estat premiada en diversos festivals de curts de l’estat espanyol.